Диверсификацията, енергийната сигурност струва пари, да не забравяме  Това заяви

...
Диверсификацията, енергийната сигурност струва пари, да не забравяме  Това заяви
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: Да не забравяме, че енергийната сигурност струва пари

" Диверсификацията, енергийната сигурност коства пари, да не забравяме "

 Това съобщи в изявление за предаването " Неделя 150 " на стратегия " Хоризонт " Мартин Владимиров, шеф Програма " Енергетика и климат " в Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД):

" В момента не е нужно да купуваме съветски газ непосредствено от " Газпром “, с цел да реализираме цени, близки до тези, които получавахме по дълготрайния контракт с съветската компания. Разбира се, дълготрайният контракт с " Газпром “ има клаузи, които позволяваха закупуване на природен газ при малко по-изгодни условия, в сравнение с да търсим този газ на свободния пазар. Няма безвъзмезден обяд, защото и държавното управление, и предходните държавни управления не са си свършили работата да обезпечат цялостна диверсификация на източниците през последните 10 години. Когато би трябвало да вършим нещата в последния миг, цената за това изпитание не е ниска, само че това не значи да се върнем към остарялата процедура – Русия да употребява енергийните доставки за политическо въздействие, даже когато това значи да заплащаме една концепция (разликата е от порядъка на 10% по-ниски цени на естествения газ) по-ниски цени с това да си заплащаме по доста по-скъп метод за други неща ".

Директорът на Програма " Енергетика и климат " в Центъра за проучване на демокрацията изрази терзание по отношение на доставките на природен газ, които България ще получава през юли и октомври:

" За юни месец сме обезпечени, само че юли ще стане по-сложно, тъй като гръцките компании мъчно ще могат да препродават остатъци на природен газ, защото потреблението в Гърция нараства доста. Смятам, че в случай че тези съглашения за двата танкера през юни месец се материализират и се трансфорат в едно дълготрайно съглашение, то ние можем да си решим за доста по-дълго време проблемите. Голямата драма ще настъпи октомври месец, когато в случай че не сме съумели да запълним газохранилището в Чирен до най-малко 70-80% от потенциала му, то тогава доста по-трудно ще имаме маневриране от позиция цената й. Сигурността на доставките евентуално няма да бъде компрометирана, само че цената може да се увеличи доста, защото и търсенето ще нарасне, а тогава няма да можем да разчитаме на газохранилището, което в годините е пособие цената да не скача ".

" Азерският газ, който сега може би е една концепция по-евтин от този по дълготрайното съглашение с " Газпром “, като цяло не е доста преференциален контракт ", добави още Мартин Владимиров:

" Ние малко фетишизираме азерския газ като единственото решение. При настоящето положение той е 100% индексиран при 25-годишен контракт, което значи, че при сегашната цена на суровия нефт надали той ще е по-изгоден, в сравнение с доставките с полутечен природен газ по терминалите. Най-важното е завършването на интерконектора да е комбинирано със завършването на терминала в Александруполис, тъй като тогава в действителност България може да се възползва от едни доста по-сериозни стратегически количества полутечен природен газ ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР